Biskupové jednali na Velehradě na 140. plenárním zasedání ČBK

V poutním domě Stojanov na Velehradě jednali od 6. – 8. července 2024 biskupové Čech, Moravy a Slezska. 140. plenárního zasedání ČBK se účastnil i apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a předsedové konferencí mužských a ženských řeholí, sr. Krista Chládková a arciopat Prokop Siostrzonek.

Na začátku zasedání přítomné pozdravil apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Jude Thaddeus Okolo, poté arcibiskup pražský Jan Graubner, předseda ČBK, hovořil o situaci církve v dnešní společnosti a informoval o nedávném setkání předsedů evropských biskupských konferencí (CCEE) v srbském Bělehradu. Zástupci konferencí ženských a mužských řeholí pak seznámili biskupy s aktivitami v mužských a ženských řeholích.

Členové ČBK se zabývali ekonomickými otázkami společností, které spadají pod gesci ČBK, schválili hospodaření Charity Česká republika a rozdělení kostelní sbírky za rok 2023 určené na pronásledované křesťany a další potřebné v zahraničí. Biskupové rozhodli, že polovinu vybrané částky, která celkem činila 11 280 083,55 Kč, obdrží Charita ČR, která prostředky použije na své již probíhající aktivity na Blízkém východě. Druhá polovina bude zaslána Latinskému jeruzalémskému patriarchátu, prostřednictvím kterého výtěžek pomůže pronásledovaným křesťanům ve Svaté zemi.

Biskupové ustanovili novým jednatelem společnosti Katmedia s.r.o. (sdružující Katolický týdeník a Karmelitánské nakladatelství) nově nastupujícího generálního sekretáře ČBK, P. Romana Czudka. Členové ČBK rovněž schválili národní úmysly Apoštolátu modlitby pro rok 2025.

Na plenární zasedání byli pozvání speciální hosté. Velvyslanec ČR při Svatém stolci Václav Kolaja hovořil mimo jiné o přípravách na Jubileum 2025 a nabídl součinnost českého velvyslanectví v rámci Národní pouti do Říma v roce 2025 i na dalších aktivitách realizovaných během Jubilejního roku. Dalšími hosty byli Mons. Tomáš Halík a P. Prokop Brož, kteří informovali o synodě farářů, která se konala letos na jaře v Římě a o poslání „misionářů synodality“. Společně s biskupy následně diskutovali o právě probíhající synodě o synodalitě a dohodli se na krocích, které v rámci synodálního procesu v ČR společně zrealizují.

Bohoslužbu na závěr prvního dne koncelebrovali biskupové Čech, Moravy a Slezska ve velehradské bazilice, hlavním celebrantem byl arcibiskup pražský, Jan Graubner, předseda ČBK a kázal plzeňský biskup Tomáš Holub.

V neděli 7. července biskupové odjeli společně nejprve do Suché Lozi, kde si prohlédli kostel sv. Ludmily, poté se vydali do Strání, kde slavili mši svatou v kostele Povýšení sv. Kříže u příležitosti 110. výročí od narození místního rodáka Mons. Josefa Olejníka, významného hudebníka, pedagoga a skladatele liturgické hudby. Hlavním celebrantem bohoslužby byl litoměřický biskup Stanislav Přibyl, kázal ostravsko-opavský biskup Martin David. Po bohoslužbě biskupové požehnali nový reliéf Mons. Josefa Olejníka na budově fary a společně s věřícími se pomodlili u jeho hrobu.

Pondělí 8. července zahájili biskupové společnou mší svatou ve velehradské bazilice, hlavním celebrantem byl královéhradecký biskup Jan Vokál, kázal brněnský biskup Pavel Konzbul.

Na plénu pokračovali dalším projednáváním podnětů vyplývajících z komisí a rad ČBK. Přivítali zástupce Charismatické obnovy v ČR (CHARIS), Pavlu Petrášovou a P. Vojtěcha Koukala, kteří přítomné seznámili s aktivitami této služby. Dalším hostem byl člen předsednictva Evropského laického fóra Pavol Kossey (Slovensko), který biskupům představil činnost této organizace, která sdružuje národní reprezentace laiků uznané biskupskými konferencemi Evropy a zaměřuje se na podporu spolupráce a výměnu mezi jejími členy a jinými laickými organizacemi v církvi. Jejím mottem je „Jednota v různosti.“

Biskupové hovořili také o přípravách na Svatý rok 2025 a organizaci a programu Národní pouti do Říma (28. – 30. března 2025). Všechna biskupství již obdržela k distribuci do farností kartičku s modlitbou, hymnou a stručnými informacemi k národní pouti v Jubilejním roce. Věřící budou o dalších informacích k pouti postupně informováni.

 

zdroj: www.cirkev.cz