Papež František: Nevzdalujte se od Kristovy radosti

“Chceme-li plně prožívat Boží radost a lásku, zbavme se těch zbytečných zavazadel, která nás jen zatěžují a brání nám v cestě,” uvedl papež František během své nedělní promluvy ve Vatikánu. Vycházel přitom z nedělního evangelia, kde Ježíš posílá apoštoly po dvou do celého světa a klade jim na srdce, aby si na cestu vzali jen to nejnutnější.

Papež František zdůrazňuje, že učedníci byli vysláni cíleně po dvou, aby evangelium neroznášeli sami, ale vždy ve společenství. K tomu je podle papeže nutná střídmost – umění střídmě užívat věci a dělit se o zdroje, schopnosti a dary. Abychom byli svobodní, máme se obejít bez zbytečností tak, aby každý měl to, co potřebuje k plnohodnotnému životu a k tomu, aby mohl aktivně přispívat k šíření evangelia.

Jedná se také o střídmost v myšlenkách a pocitech. Tato střídmost se může realizovat v upuštění od neúplných představ, předsudků nebo zkostnatělosti, které jsou jako ona zavazadla, jež nás zatěžují a brání na cestě. “Přemýšlejme například o tom, co se děje v našich rodinách nebo komunitách,” řekl papež. “Když se spokojíme s tím, co je nutné, i s málem, s Boží pomocí se nám podaří vyjít a dohodnout se. Dělíme se o to, co máme, každý se něčeho vzdá a navzájem se podporujeme.”

Život v rodině nebo společenství je podle papeže Františka opravdové zvěstování evangelia, protože společenství ztělesňuje krásu Ježíšova poselství v konkrétním životě. Rodiny a společenství vytváří kolem sebe láskyplné prostředí, v němž je snazší se otevřít víře. Z takového prostředí může člověk vycházet lepší. “Pokud naopak každý jde svou vlastní cestou a počítají se jen věci – kterých není nikdy dost, – atmosféra ztěžkne, život se stane obtížným a setkání se stanou spíše příležitostí k neklidu, smutku a sklíčenosti než k radosti.”

Proto papež na závěr položil přítomným i sám sobě následující otázky: “Cítím radost z hlásání evangelia a z toho, že tam, kde žiji, přináším radost a světlo, které pramení ze setkání s Pánem? Zavazuji se, že budu kráčet společně s ostatními, sdílet s nimi myšlenky a schopnosti, s otevřenou myslí a velkorysým srdcem? Umím pěstovat střídmý životní styl, pozorný k potřebám svých bratří a sester?”

Na závěr u příležitosti Námořní neděle, která se každoročně slaví druhou červencovou neděli, vyzval papež František k modlitbám za ty, kdo pracují v námořním sektoru, a za ty, kdo o ně pečují. V rámci pravidelným nedělních apelů vzýval Matku Boží, aby poskytla útěchu a získala mír pro všechny národy, které jsou utlačovány válečnou hrůzou, zejména na Ukrajině, v Palestině, Izraeli a Myanmaru.

 

zdroj: www.cirkev.cz