Olympijské hry jsou příležitostí k naději a míru

Před zahajovacím ceremoniálem Letních olympijských her 2024 v Paříži ve Francii Athletica Vaticana povzbuzuje sportovce k vzájemnému přátelství a opakuje výzvu papeže Františka k olympijskému příměří.

„Olympijské a paralympijské hry mohou být strategií míru a protilátkou proti válečným hrám.“Toto poselství napsala Athletica Vaticana, oficiální multisportovní asociace Svatého stolce, v otevřeném dopise zaslaném sportovcům účastnícím se Letních olympijských her 2024 v Paříži ve Francii.

V textu zveřejněném při vigilii slavnostního zahájení olympijských her asociace povzbuzuje sportovce, aby vykročili vstříc fair play a úspěchu v duchu bratrství a blízkosti. „S krásou a férovostí sportovního výkonu každého člověka a bez jakýchkoliv zkratek mohou být hry příležitostí k naději v malých i velkých otázkách každého člověka a lidstva.“

Athletica Vaticana vyjádřila lítost nad tím, že se letošní olympijské hry konají uprostřed válek, napětí a nespravedlnosti na celosvětové úrovni, a přestože tuto dobu označila za temnou dobu pro lidstvo, zopakovala výzvu papeže Františka k olympijskému příměří. Asociace uvedla, že sportovci sice nemohou zastavit to, co papež František označuje za “rozdrobenou třetí světovou válku“, mohou však pěstovat bratrské společenství. Populární a srozumitelný jazyk sportu a jeho hodnoty k tomuto cíli podle asociace přispívají.

„Každý trénink, každá překonaná výzva, každý okamžik těžkostí, kterým jste odvážně čelily, a které vás přivedly na olympijské hry, nejsou jen vítězstvím nebo porážkou, ale cestou životem, kterou nikdy nejdete sami,“ uvádí se v dopise. Je v něm uvedena také citace papeže Františka, který říká, že sport je velkou štafetou v maratonu života, v níž nikdo nesmí zůstat pozadu.

Nakonec Athletica Vaticana v závěru dopisu vyzývá všechny olympioniky, aby společně získali medaili bratrství, a to v obětí sportovního přátelství a vděčnosti.

 

zdroj: www.cirkev.cz