Svatí Jáchym a Anna, rodiče Panny Marie a patroni prarodičů

Dne 26. července si připomíná katolická církev sv. Jáchyma a sv. Annu, rodiče Panny Marie a prarodiče Ježíše Krista. Při ohledu na jejich život se můžeme uvědomit, jak cenný je kontakt s „velkou rodinou“ (prarodiči, tetami, strýci, bratranci, sestřenicemi atd.), ale také, jak říká papež František, význam prarodičů, s nimiž dochází k „mezigeneračnímu setkávání a dialogu“.

Svatí Jáchym a Anna, patroni prarodičů, byli lidé hluboké víry a důvěry v Boží zaslíbení. Oba vychovávali Pannu Marii ve víře izraelského lidu, pěstovali v ní lásku ke Stvořiteli a jedinečným způsobem přispěli k připravenosti naší Matky na její mimořádné povolání. Právě prostřednictvím svých rodičů se Maria připojila k té části vyvoleného národa, která očekávala příchod Spasitele lidstva, Mesiáše.

V roce 2009 Benedikt XVI. v tento den poukázal na sv. Jáchyma a sv. Annu a vyzdvihl poklad, který prarodiče představují v rodině, zejména po stránce výchovné. Papež tehdy uvedl, že prarodiče „jsou uchovateli a často i svědky základních životních hodnot“.

V roce 2013 papež František rovněž u příležitosti tohoto svátku, který si připomínal během Světového dne mládeže v Riu (Brazílie), zdůraznil, že „svatí Jáchym a Anna jsou součástí toho dlouhého řetězce, který v teple rodiny předával víru a lásku k Bohu až k Marii, která přijala Božího Syna ve svém lůně a dala ho světu, a dala ho i nám. Jak cenná je hodnota rodiny jako privilegovaného místa pro předávání víry!“

 

zdroj: www.cirkev.cz