Papež při modlitbě Anděl Páně: Vychutnejte si každodenní Boží zázrak

Papež František se během své nedělní promluvy při modlitbě Anděl Páně 28. července zamýšlel nad evangeliem, které vypráví o Kristově zázraku s chleby a rybami. Svatý otec vyzval všechny věřící, aby si uvědomovali a děkovali za všechny způsoby, jakými nám Pán žehná svými každodenními milostmi.

“Vychutnávejte si každý den “zázraky” Boží milosti.” Toto útěšné doporučení vyslovil papež František během nedělní promluvy při modlitbě Anděl Páně ve Vatikánu, při které vycházel z nedělního čtení evangelia podle sv. Jana, které vypráví o zázraku chlebů a ryb.

Papež poukázal na to, že protagonisté této epizody vykonali tři gesta, která Ježíš zopakuje i při Poslední večeři: obětování, vzdávání díků a sdílení, což jsou podle papeže Františka všechno úkony prováděné při eucharistické slavnosti.

OBĚŤ

Nejprve se papež v promluvě věnoval “oběti”. Tento prvek podle něj potvrzuje, že máme něco dobrého, co můžeme dát, a že na to odpovídáme svým ano, i když toho, co máme, je příliš málo ve srovnání s tím, co je potřeba. “To je zdůrazněno během mše svaté, kdy kněz obětuje chléb a víno na oltáři a každý člověk obětuje sám sebe, svůj vlastní život,” dodal. “I když jde o gesto, které se může zdát malé, když pomyslíme na nesmírné potřeby lidstva, stejně jako pět chlebů a dvě ryby před tisícovým zástupem. Bůh z něj činí materiál pro největší zázrak, jaký existuje, totiž že Pán se zpřítomňuje mezi námi pro spásu světa,” uvedl papež.

VZDÁVÁNÍ DÍKŮ

Poté papež přešel ke gestu “vzdávání díků”. Uvedl, že se musíme radovat z toho, jak nám Bůh požehnal. “Konkrétně máme Pánu pokorně a s radostí říkat: ‘Všechno, co mám, je tvůj dar, a abych ti poděkoval, mohu ti vrátit jen to, co jsi mi dal jako první, spolu se svým synem Ježíšem, a přidat, co mohu: ‘svou slabou lásku’.” Papež uznal, že to znamená okamžik “požehnání”, kterým vzdáváme Bohu za jeho dobrotu chválu, zatímco on posvěcuje, konsekruje a rozmnožuje ‘dvě měděné mince’ našeho křehkého úsilí.

SDÍLENÍ

Nakonec papež přešel ke třetímu gestu “sdílení” a připomněl, že když během mše společně přistupujeme k oltáři, abychom přijali Tělo a Krev Kristovu, je to plod daru každého z nás, který Pán proměnil v pokrm pro všechny. “To je krásný okamžik, který nás učí prožívat každé gesto lásky jako dar milosti, jak pro ty, kdo dávají, tak pro ty, kdo přijímají. Je to příležitost růst společně jako bratři a sestry, stále více spojeni v lásce.”

S ohledem na tuto skutečnost Svatý otec vyzval věřící, aby si společně s ním položili několik otázek. “Opravdu věřím, že díky Boží milosti mám něco jedinečného, co mohu dát svým bratřím a sestrám,” zeptal se a pokračoval: “Nebo se cítím anonymně jedním z mnoha?” A také: “Jsem Pánu vděčný za dary, kterými mi neustále projevuje svou lásku? Prožívám sdílení s druhými jako okamžik setkání a vzájemného obohacení?

SESUV PŮDY V ETIOPII

V promluvě na závěr nedělní modlitby Anděl Páně ujistil papež František o svých modlitbách za oběti rozsáhlého sesuvu půdy, který se přehnal přes vesnici v jižní Etiopii. Řekl, že je nablízku trpícím lidem i záchranářům, kteří poskytují pomoc. Počet obětí dvou ničivých sesuvů půdy v zóně Gofa v jižní Etiopii stále roste a postižení obyvatelé zoufale potřebují humanitární pomoc. 257 mrtvých si vyžádaly dva sesuvy půdy. První sesuv půdy v odlehlé horské lokalitě Kencho Shacha Gozdi byl vyvolán silnými dešti ve dnech 21. a 22. července a druhý zavalil ty, kteří se shromáždili na záchranu lidí.

Papež dále poukázal na to, kolik lidí ve světě trpí katastrofami a hladem, a přesto pokračuje výroba a prodej zbraní, které podněcují velké i malé války a spotřebovávají světové zdroje. Označil to za “skandál”, který by mezinárodní společenství nemělo tolerovat, a také za rozpor s duchem bratrství, jímž se vyznačují olympijské hry, které právě byly zahájeny v Paříži. Zdůraznil, že “válka je porážkou” lidstva.

SVĚTOVÝ DEN PRARODIČŮ A SENIORŮ

Papež poté připomněl, že na neděli 28. července připadá Světový den prarodičů a seniorů. Uvedl, že opuštěnost seniorů je smutnou realitou, kterou je třeba řešit, zejména v létě, kdy se samota často stává těžkým břemenem, které je třeba nést.

Požádal všechny, aby slyšeli hlas starších lidí, kteří říkají: “Neopouštěj mě!”, a aby jim na něj odpověděli: “Neopustím tě!”. Vyzval také k posílení vztahů mezi vnoučaty a prarodiči, mladými a starými, protože podle papeže naše budoucnost závisí také na tom, jak se prarodiče a vnoučata naučí žít společně.

Na závěr papež František poprosil Matku Boží, aby nám pomáhala prožívat každou eucharistickou slavnost s vírou a každý den rozpoznávat a vychutnávat zázraky Boží milosti.

 

zdroj: www.cirkev.cz