Ján Havlík, rodák z Dubovců, se dnes stal novým slovenským blahoslaveným

V areálu před bazilikou Panny Marie Sedmibolestné v slovenském Šaštíně-Strážích blahořečil v sobotu 31. srpna 2024 dopoledne italský kardinál Marcello Semeraro, prefekt vatikánského Dikasteria pro blahořečení a svatořečení, mučedníka komunismu Jána Havlíka.

Dekret o mučednické smrti Jana Havlíka schválil papež František v prosinci 2023 po diecézní a římské fázi procesu. Datum liturgického slavení svátku nového blahoslaveného stanovil Svatý otec na 12. února.

Obřad blahořečení se konal na začátku mše svaté, které se účastnily tisícovky poutníků, kněží i biskupů. Po přednesení žádosti o blahořečení a životopisu byl přečten apoštolský list papeže Františka a odhalen oficiální obraz nového blahoslaveného. Poté zástupci mládeže a čestná stráž Kanceláře prezidenta Slovenské republiky přinesli k oltáři relikviář s ostatky blahoslaveného Jána Havlíka. Bohoslužbě předsedal kardinál Marcello Semeraro, prefekt Dikasteria pro blahořečení a svatořečení, který ve své homilii nazval Jána Havlíka člověkem naděje. Celý text homilie je k dispozici zde.

KDO BYL JÁN HAVLÍK?

Ján Havlík se narodil 12. února 1928 v obci Dubovce. Koncem srpna 1949 vstoupil do noviciátu v rámci Misijní společnosti svatého Vincence de Paul. Když o rok později komunistická politická moc rozhodla o likvidaci institutů zasvěceného života, byl spolu se svými spolubratry deportován na tři měsíce na práci na stavbě přehrady u Púchova. Vedle toho tajně studoval teologii a pokračoval v seminární formaci u vincentinů.

V říjnu 1951 byl spolu s dalšími novici zatčen StB. Patnáct měsíců strávil ve vyšetřovací vazbě, kde se ho častým mučením snažili přimět k „přiznání“ k protistátní činnosti. Nejprve byl odsouzen k deseti letům vězení za velezradu, poté mu byl trest o rok zvýšen za misionářskou službu mezi spoluvězni.

Pracoval v jáchymovských uranových dolech, poté byl vězněn v Ruzyni, kde se stal terčem psychického týrání. Po odpykání trestu byl v říjnu 1962 propuštěn s vážně podlomeným zdravím. Zemřel 27. prosince 1965 ve věku 37 let na následky psychické a fyzické tyranie v komunistických věznicích.

Slovensko se dočkalo beatifikačního obřadu po šesti letech. V Košicích byla v září 2018 blahořečena Anna Kolesárová z Vysoké nad Uhom. V Bratislavě byl v roce 2017 blahořečen salesiánský kněz Titus Zeman. Předtím byli na Slovensku v roce 2003 blahořečeni řeholní sestra Zdenka Schelingová a řeckokatolický biskup Vasil Hopko jako mučedníci z období komunismu.

 

zdroj: www.cirkev.cz