Papež František: Jsme povoláni důsledně žít svou víru v modlitbě a praxi

Před modlitbou Anděl Páně v neděli 1. září se papež František zamýšlel nad dnešním evangeliem a připomněl, že náš vztah s Bohem přesahuje pouhá vnější gesta a vyzývá nás k rozvíjení vnitřních postojů milosrdenství, lásky a něhy. Po katechezi vyzval k modlitbám za země, které trpí válkami a jinými formami násilí, vzpomenul nového slovenského blahoslaveného Jána Havlíka a poprosil o modlitby pro svou nadcházející cestu do Asie.

Papež František připomněl, že v dnešním evangeliu Ježíš hovoří o čistotě a nečistotě v reakci na obvinění některých zákoníků a farizeů, že dovolil svým učedníkům jíst, aniž by vykonali rituální očistu spočívající v mytí rukou. Pán tehdy hovořil o důležitosti čistoty, která však není spojena s vnějšími rituály, ale především s vnitřním postojem. Ježíš poukazuje na rozpor vnějších očistných gest, jako je několikanásobné umytí rukou, pokud člověk v srdci stále chová zlé myšlenky, jako je chamtivost, závist, pýcha, podvod, krádež nebo pomluva.

Papež zdůraznil důležitost tohoto konceptu pro nás všechny a dodal, že se nemůžeme účastnit mše svaté a pak se věnovat nemilosrdným pomluvám nebo nemít dostatek lásky ke všemu a ke všem. Řekl, že „pomluvy ničí srdce a duši a nesmíme je dovolit“. Podle papeže je to stejné, jako když jdeme na bohoslužbu a projevujeme zbožnost v modlitbách, ale pak se vrátíme domů a chováme se k rodině chladně a odtažitě nebo zanedbáváme své staré rodiče, kteří potřebují naši pomoc a společnost.

To papež označil za „dvojí život“, který nemůžeme připustit. Zdůraznil, že vnější čistota bez dobrého a milosrdného postoje k druhým nefunguje, protože „redukuje vztah s Bohem na vnější gesta a uvnitř zůstává člověk nepropustný pro očistné působení jeho milosti“, protože mu chybí láska v myšlenkách, slovech i skutcích.

Papež pak navrhl, abychom se podívali na svůj vlastní život a na to, jak důsledně žijeme svou víru, zda je ve stejném duchu v kostele i mimo něj. Zda to, co si myslím, říkám a dělám, odráží stejného ducha, v němž se snažím „konkretizovat ve své blízkosti a úctě k bratřím a sestrám to, co říkám v modlitbě“, ptal se papež.

MODLITBY ZA MÍR I ZA NADCHÁZEJÍCÍ CESTU DO ASIE

Papež František po katechezi vyjádřil hluboký zármutek nad nedávným teroristickým útokem ve městě Barsalogho v Burkině Faso, při němž zahynuly stovky lidí a mnoho dalších bylo zraněno: „Odsuzuji tyto hrůzné činy proti lidskému životu a vyjadřuji solidaritu s lidem Burkiny Faso.“ Burkina Faso v posledních letech zaznamenala nárůst extremistického násilí, kdy útoky teroristických skupin vyvolávají strach a ničivé následky. Incident z 24. srpna je součástí širšího konfliktu, který destabilizoval region a způsobil katastrofální humanitární problémy.

Poté se pomodlil za oběti tragické nehody na poutním místě Nossa Señora da Conceição v brazilském Recife. V sobotu, kdy se na místě shromáždili lidé, aby obdrželi potravinové koše, se zřítila střecha kostela a zabila nejméně dva lidi a desítky dalších zranila. „Kéž Pán v této těžké chvíli potěší zraněné a jejich rodiny,“ řekl papež František.

Poté, jak se stalo u papeže Františka zvykem, zopakoval své obavy o obyvatele Ukrajiny, kteří nadále trpí pod ruským ostřelováním a v souvislosti s eskalujícím konfliktem mezi Izraelem a Hamásem opět vyzval k okamžitým opatřením, která by zabránila dalšímu násilí a šíření konfliktu v celém regionu.

Papež František dále připomněl, že na 1. září připadá Světový den modliteb za péči o stvoření, zdůraznil naléhavou potřebu společné akce na ochranu životního prostředí. „Dnes slavíme Světový den modliteb za péči o stvoření. Doufám, že se všichni – instituce, sdružení, rodiny i každý jednotlivec – konkrétně zavážou k našemu společnému domovu. Volání zraněné Země je stále více alarmující a vyžaduje rozhodné a naléhavé kroky,“ zdůraznil papež.

Papež František poté připomenul sobotní beatifikaci Jána Havlíka, seminaristy umučeného během komunistického režimu v Československu. „Tento mladý muž, zabitý pro svou víru v roce 1965, je příkladem pro všechny, kteří nadále čelí pronásledování,“ řekl papež a upozornil na význam tohoto blahořečení, neboť poukazuje na zkoušky, kterým čelí věřící v totalitních režimech.

Závěrem se papež František zmínil o své nadcházející 45. apoštolské cestě, v rámci které od 2. do 13. září navštíví Indonésii, Singapur, Papuu-Novou Guineu a Východní Timor. Při této příležitosti Svatý otec požádal o modlitby za její zdárný průběh a poprosil všechny, aby se „modlili, aby tato cesta přinesla ovoce“.

 

zdroj: www.cirkev.cz