Homilie papeže v Bruselu: V církvi není místo pro zneužívání

V neděli 29. září dopoledne předsedal papež František mši svaté na bruselském Stadionu krále Baudouina. Bohoslužba, jejíž součástí byla i modlitba Anděl Páně. Jednalo se závěrečnou veřejnou akci čtyřdenní apoštolské cesty Svatého otce do Lucemburska a Belgie. Poté papež odletěl z Bruselu do Říma, kde přistál na letišti Fiumicino kolem 15. hodiny.

Během mše svaté papež blahořečil Annu od Ježíše, španělskou řeholnici ze 17. století, která do Belgie a dalších částí Evropy přinesla reformu karmelitánského řádu svaté Terezie z Avily.

Svatý otec v homilii ocenil blahoslavenou Annu od Ježíše za to, že vydávala svědectví o křesťanské víře prostřednictvím chudoby, modlitby a lásky, a to zejména v době „poznamenané bolestnými skandály“. Připomněl také mnoho příkladů svatých v dějinách belgické církve, včetně sv. Damiena de Veuster, sv. Guye z Anderlechtu a sv. Guduly.

Poznamenal, že liturgické čtení tohoto dne pojednává o „svobodném působení Ducha Svatého“, když Ježíš kárá své učedníky za to, že zakázali člověku vyhánět démony v jeho jménu. Každý křesťan má na základě svého křtu v církvi poslání, které je darem přesahujícím jeho limity a hříchy.

„Společenství věřících není vybraným kruhem několika privilegovaných, je to rodina těch, kteří jsou spaseni. Byli jsme posláni do světa, abychom hlásali evangelium na základě nikoli svých zásluh, ale Boží milosti,“ uvedl papež František.

Každý z nás je ale pokoušen sobectvím, které potlačuje lásku a ničí vztahy. „Cesta sobectví vytváří uzavřenost, zdi a překážky – můžeme je nazvat ‚pohoršeními‘ -, které nás připoutávají k materiálním věcem a oddělují nás od Boha a od našich bratří a sester.”

Papež František hovořil také o svém pátečním setkání v Bruselu s lidmi, kteří byli zneužíváni duchovními. „Slyšel jsem jejich bolest jako obětí zneužívání a opakuji zde: v církvi je místo pro všechny, ale všichni budeme souzeni a není zde místo pro zneužívání, není zde místo pro zatajování zneužívání. Prosím všechny: nezamlčujte zneužívání! Prosím biskupy: Nekryjte zneužívání! Odsuzujte zneužívající osoby a pomáhejte jim uzdravit se z této nemoci, kterou je zneužívání.”

„Zlo musí vyjít na světlo. Dovolte, aby se o něm vědělo, jak to udělaly některé oběti zneužívání, a to s odvahou. Ať je to známo. A nechť je zneužívající osoba souzena, ať už je to laik, kněz nebo biskup,” pokračoval papež.

Když se Svatý otec vrátil k připravené homilii, poukázal na těžkou situaci uprchlíků a migrantů bez dokladů, kteří sní o lepší budoucnosti, ale často končí jako oběti vykořisťování. „Jejich výkřiky utrpení nelze vymazat a je třeba je přijmout jako prorocké hlasy.”

„Jsou živým hlasem Ducha Svatého, protože nám připomínají, že všichni jsme chudí hříšníci povolaní k obrácení. Nesmíme tento prorocký hlas udusit nebo umlčet svou lhostejností.“ Papež znovu hovořil o potřebě vyhnout se pohoršení tím, že se necháme vést láskou a „evangeliem milosrdenství“.

Na závěr mše svaté na stadionu v Bruselu papež František poděkoval všem za organizaci apoštolské cesty, zejména „starším a nemocným lidem, kteří obětovali své modlitby“.

„Děkuji panu arcibiskupovi za jeho milá slova. Vyjadřuji upřímnou vděčnost Jejich Veličenstvům králi a královně, jakož i Jejich královským Výsostem velkovévodovi a velkovévodkyni lucemburským: děkuji jim za jejich přítomnost a za přijetí v těchto dnech. Vyjadřuji své „díky“ všem, kteří různými způsoby spolupracovali při organizaci této návštěvy.”

„A protože dnes je Světový den migrantů, z této země, Belgie, která byla a je cílem mnoha migrantů, znovu vybízím Evropu a mezinárodní společenství, aby migraci vnímaly jako příležitost ke společnému růstu v bratrství, a všechny vyzývám, aby v každém migrujícím bratru a sestře viděli tvář Ježíše, který se stal hostem a poutníkem mezi námi.”

Svatý otec také hovořil se znepokojením o konfliktu v Libanonu. „Libanon je poselstvím, ale právě teď je to mučivé poselství, a tato válka má na obyvatelstvo zničující dopad: na Blízkém východě den co den umírá mnoho, příliš mnoho lidí. Modleme se za oběti, za jejich rodiny, modleme se za mír. Vyzývám všechny strany, aby okamžitě zastavily střelbu v Libanonu, v Gaze, v Palestině a v Izraeli. Propusťte rukojmí a umožněte humanitární pomoc. Nezapomínejme také na sužovanou Ukrajinu.”

Na závěr se papež obrátil k Panně Marii a společně s věřícími pronesl modlitbu Anděl Páně. „Tato modlitba, která byla v minulých generacích velmi oblíbená, si zaslouží, abychom ji znovu objevili: je syntézou křesťanského tajemství, které nás církev učí vkládat do našich každodenních úkolů. Předávám ji vám, zvláště mladým, a všechny vás svěřuji naší blahoslavené Matce, která je zde vedle oltáře zobrazena jako Sídlo moudrosti.”

Papež František ukončil svou cestu do Belgie a Lucemburska, která byla jeho 46. zahraniční apoštolskou cestou. Ve 13:20 odletěl z belgického hlavního města Bruselu na palubě papežského letadla do Říma, kde přistál na mezinárodním letišti Fiumicino kolem 15. hodiny.

 

zdroj: www.cirkev.cz