23. výročí od úmrtí Fra Slavka Barbariće, OFM

V pátek 24. listopadu 2023 jsme si připomněli 23. výročí od úmrtí Fra Slavka Barbariće, OFM. Kněze, františkána, který svůj život zasvětil službě pro Medjugorii.
Den po jeho smrti, tedy 25. listopadu 2000 dala Panna Maria poselství, ve kterém sdělila: „Radujte se, neboť váš bratr Slavko se narodil pro nebe a přimlouvá se za vás.“

Jeho tělesné pozůstatky jsou uloženy nedaleko farního kostela, na hřbitově Kovačica, který se tak stal místem modlitby a milostí pro mnohé poutníky, kteří se přicházejí poklonit otci Slavkovi.

Proto není vůbec překvapující, že výročí jeho smrti je pro mnohé příležitostí, aby mu ještě jednou vyjádřili svou vděčnost za jeho otevřenost vůči Mariině přítomnosti a jeho neúnavnou službu Královně míru při šíření jejích poselství.

 

Program s názvem „Narození se pro nebe“, k výročí úmrtí otce Slavka měl několik bodů:

Pochod s názvem „Po stopách Fra Slavka“

Jedná se o pěší pouť z rodného domu otce Slavka v Dragićinu na místo jeho posledního odpočinku, tedy hřbitov Kovačica v Medjugorii.
Tato pouť se poprvé uskutečnila v roce 2020 z iniciativy modlitební skupiny Gospa, Majka moja (Panna Maria, Matka moje), kterou s radostí přijali jak členové rodiny otce Slavka, tak farníci farností Čerin a Medjugorje. Pouť dostala název: Po stopách otce Slavka. Sraz účastníků bývá v 9:00 a samotný pochod pak začíná v 9:30.

Křížová cesta na Križevac

V tento den zve farní úřad všechny farníky a poutníky od 14:00 k modlitbě křížové cesty na Křiževci. Jedná se o připomínku poslední křížové cesty otce Slavka, která se konala v osudný pátek před 23 lety.

Připomeňme, že otec Slavko Barbarić zemřel 24. listopadu 2000 v 15:30 po pobožnosti křížové cesty, kterou obvykle vedl každý pátek na Křiževci pro farníky a poutníky. Při sestupu dolů z kopce pocítil bolest, sedl si na kámen, ztratil vědomí a svou duši odevzdal Pánu.

Večerní mše svatá

Den 23. výročí úmrtí otce Slavka byl ukončen večerní mší svatou ve farním kostele sv. Jakuba v Medjugorii, kterou celebroval Fra Dragan Ružić, OFM, ředitel Majčina sela, projektu pro život, který založil otec Slavko v roce 1993.

 

zdroj: www.medjugorje-info.com