Camino Medjugorje obohatí poutnickou nabídku a podpoří rozvoj Hercegoviny

BRATRSTVO SV. JAKUBA NA TISKOVÉ KONFERENCI V MEDJUGORII PŘEDSTAVILO OTEVŘENÍ POUTNÍ CESTY CAMINO MEDJUGORJE

Ivana Erić Silvestro, předsedkyně sdružení a vedoucí projektu Camino Medjugorje, představila Sdružení Camino Medjugorje, které bylo založeno v říjnu 2022.

“Sdružení je v procesu oficiálního připojení k hlavnímu bratrstvu sv. Jakuba při katedrále v Santiagu de Compostela. Je členem Středoevropské federace Camino Associations a je v procesu vstupu do federace Compostela, největší skupiny Evropského bratrstva sv. Jakuba, spolu se Španělskem, Itálií, Německem a Belgií. Sdružení má 60 členů,” řekla Ivana Erić Silvestro a poukázala na podporu medjugorského faráře Fra Zvonimira Pavičiće, OFM a apoštolského vizitátora se zvláštní úlohou pro farnost Medjugorje, Mons. Alda Cavalliho. Poukázala také na podporu místních obcí Čitluk, Ljubuški a Grude, Ministerstva obchodu a cestovního ruchu a Ministerstva ochrany životního prostředí Hercegovsko-neretvské župy, které projekt finančně podpořilo. Oznámila také několik poutních tras z Medjugorje do Mostaru a Ramy. Místopředseda Luca Bajkuša dále představil plán poutní trasy z Medjugorje do Imotski. Řekl, že cesta umožní poutníkům navštívit kostely, kláštery, kulturní památky a nabídne možnost seznámit se s gastronomickou nabídkou Hercegoviny.

BOSENSKO-CHORVATSKÉ PUTOVÁNÍ

Željana Zvoko, chorvatská poslankyně Evropského parlamentu a členka skupiny pro evropské kulturní dědictví se zúčastnila tiskové konference prostřednictvím video přenosu. Nedávno totiž v Bruselu zorganizovala konferenci, na které byla prezentována síť poutních cest Camino v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině.

“Tato nová trasa není jen cestou, která vede z Medjugorje do Chorvatska. Je to životodárná míza, která spojuje naše duše a naše bohaté kulturní dědictví. Jako členka skupiny pro evropské kulturní dědictví v Evropském parlamentu aktivně pracuji na propagaci tohoto kulturního, historického a náboženského dědictví, které po staletí spojuje naše regiony. Bylo mi velkým potěšením uspořádat v říjnu loňského roku konferenci a představit síť poutních cest v Bosně a Hercegovině a Chorvatsku,” uvedla Željana Zovko a poukázala na to, že Svatojakubská cesta je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Dodala, že Camino Medjugorje přispěje k podpoře kulturního cestovního ruchu, ekonomickému rozvoji, ale především k zachování našeho bohatého kulturního dědictví.

SV. JAKUB V SANTIAGU DE COMPOSTELA

Vedran Pražen, sekretář Bratrstva sv. Jakuba, prostřednictvím živého videopřenosu představil chorvatské Camino a zdůraznil, že Chorvaté jsou v Evropě již dlouho uznáváni jako národ poutníků, který má bohatou tradici poutí do svatyně sv. Jakuba v Santiagu de Compostela, která pochází z roku 1203. Poznamenal, že již v této době zde putovali poutníci z dalmatských pobřežních měst.

“Inspirováni touto tradicí a dědictvím našeho lidu jsme se rozhodli obnovit tyto trasy, které procházejí chorvatskými regiony, a to jak těmi v Chorvatsku, tak i těmi v Bosně a Hercegovině. Spojují svatyně sv. Jakuba, z nichž je dnes nejvýznamnější kostel sv. Jakuba v Medjugorii. Camino je poutní cesta, která spojuje nejen výjimečná kulturní dědictví našich regionů, ale především spojuje lidi,” uvedl Pražen s tím, že si od něj slibuje významný impuls pro rozvoj venkova, kterým trasa prochází.

 

zdroj: www.radio-medjugorje.com