Před pěti lety schválil papež František oficiální poutě do Medjugorie

Před pěti lety vydal papež František rozhodnutí, kterým povolil farnostem a diecézím oficiálně organizovat poutě do Medjugorje, které do té doby měly pouze soukromý charakter.

Tuto informaci oznámil Mons. Henryk Hoser, apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medjugorje a Mons. Luigi Pezzuto, apoštolský nuncius v Bosně a Hercegovině, v Medjugorii dne 12. května 2019 během ranní mše svaté.

„Svatý otec prostřednictvím arcibiskupa Henryka Hosera, apoštolského vizitátora v Medjugorii, a nunciatury v Sarajevu, oznámil, že je možné organizovat poutě do Medjugorje. Stále však ve snaze nevytvářet dojem, že tím církev uznává autenticitu tamějších fenoménů, jež dosud vyžadují církevní šetření,” vysvětlil 12. května 2019 novinářům Alessandro Gisotti, ředitel “ad interim” tiskového úřadu Svatého stolce, když odpovídal novinářům na otázky týkající se papežova rozhodnutí a dodal: “Týká se to pastýřů všech stupňů a řádů, kteří se rozhodnou vydat do Medjugorje a celebrovat tam nebo koncelebrovat. Vzhledem k velkému počtu lidí, přicházejících do Medjugorje, a hojným plodům milostí, které odtud vzešly, je toto rozhodnutí výrazem zvláštní pastorační pozornosti, kterou Svatý otec tomuto místu věnuje, aby usnadnil a podpořil dobré plody. Apoštolský vizitátor tak po dohodě s místními ordináři bude moci snadněji navazovat vztahy s osvědčenými a dobře připravenými kněžími, kteří organizují poutě do Medjugorje a kterým nabídne informace a indikace pro plodný průběh takovýchto poutí.“

 

zdroj: www.radio-medjugorje.com