Místopředseda ICM Dominik Gottwald: Dlouho očekávané plány se stávají skutečností

Když jsem před pár lety poprvé navštívil Medjugorii, vůbec jsem netušil, co mě ve spojitosti s tímto poutním místem čeká, čeho budu za pět let součástí.

Moje cesta začala v roce 2019 na Festivalu Mládeže (chorvatsky = Mladifest), kde jsem poprvé zavítal s P. Josefem Červenkou, velkým mariánským ctitelem, který už bohužel není mezi námi. Atmosféra, vstřícnost zdejších lidí, “promodlenost” tohoto místa a přítomnost Panny Marie, kterou zde poutníci zakoušejí způsobila, že jsem se zde chtěl opět vrátit. A nechtěl jsem přijet sám nebo pouze s malou skupinkou lidí, ale zatoužil jsem přivést rovnou celý autobus. Možná to byl smělý plán pro člověka, který Medjugorii navštívil pouze jednou a sám jsem nečekal, že se můj smělý plán stane skutečností hned při mé druhé návštěvě tohoto poutního místa.

A že je mezi mladými, nejen v Česku, po Medjugorii velký hlad potvrdil i letošní rok 2024, kdy byl první autobus takřka “vyprodaný” za 4 dny. A do měsíce se zaplnil i druhý.

Zároveň však Medjugorie není jen o mladých, ale o nás všech, mladých i starších.

Jelikož můj první průvodce otec Josef věděl, že je potřeba Medjugorii nejen navštěvovat, ale také kus jí přivést i do Česka, začalo se v naší zemi formovat medjugorské centrum, k jehož budování jsem po odchodu otce Josefa dostal pozvání.

Tento nápad v nás již nějakou dobu zrál a po navázání vztahů s medjugorskou farností jsme pro tento projekt dostali zelenou. A tak se toto dílo pomalu, ale jistě začalo stávat skutečností, kdy jsme ve spolupráci s medjugorským informačním centrem MIR založili českou pobočku tohoto centra.

Letos, na přelomu dubna/května 2024, se náš tým vydal na svou pracovní pouť do Medjugorie, kde jsme se setkali s Vedranem Vidovićem, ředitelem Informačního centra MIR Medjugorje a Fra Dankem Perutinou, OFM, předsedou správní rady ICM. Naši českou výpravu doprovázel i P. Leoš Ryška, SDB, ředitel televize NOE.

Hlavním smyslem tohoto setkání bylo zajistit televizní přenos:

  • 43. Výročí zjevení v Medjugorii
  • 35. Festivalu mládeže

A dále především plánování oficiálního představení Informačního centra MIR Medjugorje v České republice, které proběhne o víkendu 16. – 17. listopadu 2024 v Ostravě.

Všechny vás srdečně zveme na tuto slavnost, neboť toto centrum není pouze o pár lidech, ale o NÁS všech, kteří se chceme skrze Matku Boží, Pannu Marii společně setkat s Ježíšem a proto prosíme o přiložení ruky k dílu v rámci vybudování této iniciativy, která je teprve na samém začátku. Zároveň prosíme o modlitbu, protože bez ní by toto dílo nemohlo dále růst.

Naši českou výpravu doprovázel P. Leoš Ryška, SDB, ředitel televize NOE, kterému děkujeme za přislíbení přenosu tohoto oficiálního představení. Zároveň děkujeme panu Petru Novákovi, příznivci našeho centra, který nás dal s otcem Leošem dohromady.

Strávený týden byl pro naše centrum nesmírně obohacující, kdy jsme mnoho načerpali. Děkujeme Matce Boží, za její ochranu a přímluvu.

 

Dominik Gottwald, místopředseda ICM