Noc kostelů napříč diecézemi: hřeb z Kristova kříže, videomapping nebo stromová kaple

V pátek 7. června 2024 se v českých a moravských diecézích otevře přes 1750 kostelů a modliteben v rámci 16. ročníku Noci kostelů. Ústředním motivem je srdce, na 7. června totiž připadá slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Vídeňský arcibiskup Schönborn k této příležitostí píše českým věřícím: „Tento svátek jasně říká: Bůh má srdce! Je otevřené všem lidem bez výjimky,“ a přeje všem návštěvníkům, aby zažili při vstupu do otevřených kostelů srdečnost, jakou v Čechách zažívá on při návštěvách své vlasti. Níže přinášíme výběr z programů napříč diecézemi.

PRAŽSKÁ ARCIDIECÉZE

Na území pražské arcidiecéze mohou návštěvníci spatřit nejstarší varhany ve střední Evropě, a to v chrámu Nejsvětější Trojice ve Smečně. Noc kostelů nabídne mnoho historických klenotů, např. kostel sv. Vavřince v Jinonicích coby jeden z nejstarších kostelů v Praze, kostel Narození Panny Marie v Radějovicích-Olešky, kde byly objeveny malby ze 14. století nebo barokní kostel sv. Rocha na Olšanských hřbitovech, který zde byl postaven během morové epidemie v 17. století a původně sloužil jako morová kaple.

Moderní sakrální místa lze navštívit např. na Praze 5 – kostel ČCE v Bieblově ulici, kam chodila Milada Horáková – nebo v Černošicích, kde je jen několik let stará modlitebna Církve bratrské. Do Noci kostelů se poprvé připojí kaple Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve Šternberském paláci. Návštěvníci se také mohou těšit na doprovodné aktivity v podobě lanových aktivit nebo skládání z Lega.

ČESKOBUDĚJOVICKÁ DIECÉZE

Českobudějovická diecéze nabídne exkurzi do archeologie, přírodovědy, umělé inteligence nebo výtvarného umění. V kostele Nejsvětější Trojice ve Lnářích si můžete prohlédnout slavný oltářní obraz Petra Brandla, na nějž se při nedávně výstavě ve Valdštejnské jízdárně v Praze čekaly dvouhodinové fronty. V kostele sv. Jiljí v Milevsku bude k vidění hřeb ze Svatého kříže spolu s výkladem archeologa Pavla Břicháčka. V evangelickém kostele v ulici 28. října v Českých Budějovicích proběhne výstava o rostlinách, o nichž se dočteme v Bibli. Výjimečně bude možné navštívit kostel Nejsvětější Trojice na Pražské třídě, který běžně není přístupný.

O životě budějovického biskupa a mučedníka komunistického režimu Josefa Hloucha se dozvíte v katedrále sv. Mikuláše, kde bude představena kniha Návrat umlčeného pastýře. V kostele sv. Václava se návštěvníci mohou seznámit s činností řeckokatolíků u nás, a to v češtině i ukrajinštině. V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bechyni proběhne přednáška na téma „Umělá inteligence a křesťanství“.

KRÁLOVEHRADECKÁ DIECÉZE

V královéhradecké diecézi bude poprvé otevřena kaple náchodského zámku Nanebevzetí Panny Marie. Kuriozitou je roubený kostel sv. Michaela Archanděla, který byl postaven r. 1605 ve na východě Slovenska v obci Habura u Medzilaborců. Kvůli špatnému stavu hrozil jeho zánik a stavba proto byla nabídnuta k odkoupení. Rozebraný kostel byl přepraven po železnici a nyní se nachází v Jiráskových sadech v Hradci Králové, kde bude otevřen veřejnosti na Noc kostelů.

LITOMĚŘICKÁ DIECÉZE

Litoměřická diecéze letos do Noci kostelů přihlásila již neexistující kostel sv. Michala. Přihlásili jej pracovníci Státního oblastního archivu, který sídlí v budově bývalého dominikánského kláštera, jenž původně patřil ke kostelu. V malé obci Lipá na Třebenicku se v kostelíku sv. Bartoloměje chystá odhalení zrestaurovaného oltářního obrazu, původní podobu mu vrátila restaurátorka litoměřického biskupství ak. mal. Eva Votočková.

Ve většině přihlášených objektů se budou konat koncerty pěveckých sborů, kapel, sólistů, výstavy, prohlídky, přednášky o historii atd. V kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova se mimo jiné bude konat kytarový koncert prof. Štěpána Raka.

PLZEŇSKÁ DIECÉZE

V plzeňské diecézi bude Noc kostelů provázet pouť motorkářů. Diecéze letos slaví 1100 let od narození sv. Wolfganga, řezenského biskupa, připomenou si jej například v Dešenicích-Zelené Lhotě, kde o světci připravili celovečerní program přímo v kostele sv. Wolfganga. V diecézi se zapojuje i řada kostelů a modliteben nekatolických církví, např. poprvé přihlášený kostel Krista dobrého Pastýře v Plzni naproti Divadlu Josefa Kajetána Tyla.

V pátek 7. června se symbolicky spojí všechny přihlášené kostely v plzeňské diecézi a rozezní své zvony.

OLOMOUCKÁ ACIDIECÉZE

Zvony se slavnostně rozezní také v olomoucké diecézi, kde přes 170 kostelů a dobrovolných pořadatelů připravilo pestrou mozaiku programů: chvíle živé muziky či ticha, setkání s výtvarným uměním, historií i současností. Dospělí mohou zajít na degustaci mešního vína, (nejen) pro děti je připraven kreativní program, detektivní pátrání, biblické tance nebo stavění z Lega.

Letos poprvé se k Noci kostelů přidává kostel Svatého Ducha ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Stavba zde vznikala od roku 2001 a letos 6. října bude vysvěcena. Věřící se v ní ale k bohoslužbám scházejí již několik let, objekt rovněž otevírají turistům a letos navíc připravili program k Noci kostelů.

BRNĚNSKÁ DIECÉZE

V brněnské diecézi se budou moct návštěvníci vypravit vůbec poprvé do Stromové kaple v Brně-Jehnicích. Na své si přijdou i milovníci poctivého, řemeslného pití – na třetím nádvoří za bazilikou Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně bude návštěvníky čekat ochutnávka klášterního piva a vína.

I mimobrněnský program nabídne řadu kuriozit. Měření šikmé věže kostela sv. Jana Křtitele se můžou návštěvníci zúčastnit v Telnici. Třebíčský kostel Českobratrské církve evangelické nabídne bigbeatovou bohoslužbu, při které zazní písně s originální aranží v podání faráře Filipa Boháče a hudebníků z bigbeatového kurzu.

OSTRAVSKO-OPAVSKÁ DIECÉZE

Noc kostelů v Ostravě doprovodí festival Slezská lilie. Třídenní křesťanský festival odstartuje v pátek 7. června na pódiu před ostravskou katedrálou Božského Spasitele. V pátek večer vystoupí například zpěvačka Anna K. nebo třinečtí Noemiracles. Z koncertu to pak bude jen pár kroků do katedrály, kde organizátoři Noci kostelů chystají videomapping nových varhan, na které se katedrální farnost snaží sbírat finanční prostředky.

Varhanní bude Noc kostelů také v Ostravě-Zábřehu. V kostele Svatého Ducha slouží od Velikonoc úplně nový nástroj se 1456 píšťalami a poslechnout si ho můžete také na Noci kostelů. Varhany budou hrát důležitou roli také mimo Ostravu. Třeba v Hynčicích na Krnovsku chystají v kostele sv. Mikuláše půlhodinu nazvanou „Farář varhaníkem“. Neobvyklou cestu k varhanám urazíte také v Třebomi na Hlučínsku, mají tam totiž dokonce dva kúry a varhany naleznete až na tom horním.

 

zdroj: www.cirkev.cz