Mons. Aldo Cavalli: Medjugorie je místem milosti a pokoje

Duchovní fenomén Medjugorje trvá již více než čtyři desetiletí a církev ho od počátku pozorně sleduje. V květnu 2019 papež František schválil oficiální poutě do Medjugorie a ještě před tím byl ustanoven apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medjugorie. Význam a důvod těchto rozhodnutí okomentoval, pro časopis Světlo slova, apoštolský vizitátor arcibiskup Aldo Cavalli, který poskytl rozhovor Dr. Sc. Fra Vili Radmanovi.

POSTOJ PAPEŽE

“Papež František, když viděl množství poutníků přicházejících na toto svaté místo, v květnu 2019 doporučil biskupům a kněžím, aby oficiálně doprovázeli poutě, aby usnadnili tento proces modlitby a obrácení (více zde). Ale ještě před tím Svatý otec považoval za vhodné jmenovat apoštolského vizitátora se zvláštní úlohou pro farnost Medjugorie, jehož posláním je rozpoznávat a uskutečňovat vhodné pastorační iniciativy (více zde),” řekl Mons. Cavalli a dále popisuje význam Medjugorie dnes: “Duchovní intenzita Medjugorie neslábne. Naopak, pokud jde o počet a složení poutníků, zdá se, že posílila a získala globální rozměr.”

“Návrat k víře s vnitřním přesvědčením, opravdové obrácení srdce, vroucí modlitba, půst a stálé pozvání k míru a pokoji – to je realita Medjugorie. Dochází k mnoha obrácením, dochází k častému návratu ke svátostné praxi (eucharistie a svátost smíření), jsou četná duchovní povolání – kněžská, řeholní a povolání k manželství. Toto jsou evangelijní plody Medjugorie,” řekl Mons Cavalli.

MODLITEBNÍ PROGRAM A ZÁJEM O NĚJ

Spolu se svátostí smíření je jedním z nejčastějších duchovních poselství, se kterými se dnes můžeme v Medjugorii setkat, pozvání k modlitbě a obrácení.

Středem medjugorské spirituality je setkání s Kristem, kdy Maria doprovází věřící na tomto setkání. Právě tímto způsobem se uskutečňuje modlitba, kterou se každý večer modlí křesťané shromáždění v Medjugorii. Večerní modlitební program začíná modlitbou růžence, kdy nás Maria vede k setkání s Ježíšem. Poté se slaví eucharistie, setkání s Ježíšem, základní bod křesťanské víry, kdy toto setkání dále pokračuje v eucharistické adoraci.

VÝZNAM MEDJUGORIE

Věřící se rádi účastní společné modlitby, stejně jako s radostí vystupují na kopec zjevení ve společenství s Pannou Marií nebo když vystupují na Križevac a rozjímají o Ježíšově životě. Po těchto intenzivních hodinách modlitby a kontemplace se jako normální důsledek rodí touha a vůle obnovit svůj život ve svátosti smíření.

“Věřící se tak vracejí do svých domovů, do reality každodenního života, naplnění milostí a nadějí. Ve svých farnostech pak spolupracují s farářem v různých službách a prosí, aby se mohli modlit růženec přede mší svatou a někdy také zůstat v adoraci před Nejsvětější svátosti oltářní po přijetí Krista v eucharistii. Tak vznikají modlitební skupiny, které se nazývají medjugorské,” řekl Mons. Aldo Cavalli a uzavřel: “Toto je Medjugorie v dnešním světě: návrat k víře, opravdové obrácení, modlitba, půst a stálé volání k míru a pokoji. Takto žije křesťan v dnešním světě.”

 

zdroj: www.radio-medjugorje.com