Poselství papeže Františka účastníkům 35. festivalu mládeže v Medjugorii

Papež František zaslal účastníkům letošního 35. festivalu mládeže poselství, které před zahajovací večerní mší svatou přečetl apoštolský vizitátor se zvláštní úlohou pro farnost Medjugorje, arcibiskup Aldo Cavalli. Přinášíme vám toto poselství papeže Františka v plném znění:

Milí mladí,

jsem rád, že vám mohu předat toto poselství u příležitosti 35. Mladifestu, festivalu mládeže, který vás v tak velkém počtu přivedl do Medjugorie, aby ve vás setkání s Pánem Ježíšem, skrze společenství s Pannou Marií, zažehlo plamen víry. V těchto dnech budete intenzivněji přemýšlet o tématu “Maria si vybrali ten nejlepší úděl…” (Lk 10, 42). Vycházeje z této Pánovy věty, kdy bych vám rád nabídnul několik stručných podnětů pro váš duchovní růst a angažovanost v církvi a ve světě.

Ježíš tím, co říká Martě, sestře Marie a Lazara, nám připomíná, že důvěryhodný učedník se musí postavit do přítomnosti Pánova slova. Marie si uvědomila, že Pán vstoupil do jejího domu, ale chtěl také vstoupit do jejího srdce. Ona ve skutečnosti seděla u Jeho nohou, aby Mu naslouchala, a tak si vybrala tu lepší část, které se “Ona nezdrží”.

Další důvěryhodnou učednicí je Marie Nazarethská. Bůh vstoupil do domu této mladé dívky, která přijala Boží slovo do svého srdce a podílela se na jeho plánu, dala k dispozici celé své já, když Bůh v plnosti času poslal svého Syna. Byla v tichosti přítomna u paty kříže, když Ježíš, Syn Boží a její Syn, vykoupil svět. Doprovázela apoštoly v den Letnic, kdy se církev zrodila v Duchu svatém. Tím, že Panna Maria dovolila Božímu Slovu, aby vstoupilo do jejího srdce, splnila své poslání ve věrnosti a pozornosti. A vybrala si tu lepší část: Pána Ježíše.

Stejně tak, drazí přátelé, jste povoláni stát se věrohodnými Kristovými učedníky. Zůstávejte v přítomnosti Mistra, abyste rozjímali o Božím Slově, dovolte mu, aby osvítilo vaši mysl a srdce, abyste objevili plán, který má Otec pro každého z vás, a spolupracovali na něm. Proto vás povzbuzuji, abyste si vytvořili úzký vztah s evangeliem a měli ho s sebou, aby bylo jako kompas, který vám ukazuje cestu, po které máte jít. Když ji budete číst, naučíte se poznávat Krista, “Syna Božího, který se stal člověkem, který je jediným, dokonalým a nepřekonatelným Slovem Otce. V něm nám Otec říká všechno a nebude jiného slova než toto” (Katechismus katolické církve, 65). Jak tvrdí svatý Jeroným: “Neznalost Písma je neznalost Krista” (PL 24,17). Živte se také mocí svátostné milosti smíření a eucharistie, navštěvujte Pána v tomto setkání srdce k srdci, to znamená v eucharistické adoraci.

Důvěryhodný učedník navíc tím, že se stává moudrým a silným v Duchu, nutně předává druhým Boží království, protože hlásání Jeho Slova není povinností jen pro kněze a řeholníky, ale také pro vás, drazí mladí. Musíte mít odvahu mluvit o Kristu ve své rodině, ve svém vzdělávacím a pracovním prostředí, ve svém volném čase. Hlásejte Ho především svým životem, zjevujte Kristovu viditelnou přítomnost ve své vlastní existenci, ve svém každodenním úsilí a v souladu s evangeliem v každém konkrétním rozhodnutí. Pán chce, abyste byli nebojácnými apoštoly jeho radostné zvěsti a budovateli nového lidstva.

Vroucně milovaní, ať vás provází mé požehnání a Matce Marii, Matce církve, svěřuji každého z vás, aby vám vyprošovala sílu a moudrost, abyste mohli mluvit s Bohem a mluvit o Bohu. Kéž vás její příklad inspiruje k tomu, abyste byli hlasateli naděje, lásky a pokoje ve světě. Nakonec vás laskavě prosím, abyste se za mě modlili.

V Římě, u sv. Jan Lateránský,
na slavnost svatých apoštolů Petra a Pavla, 29. června 2024

zdroj: www.radio-medjugorje.com