První medjugorská konference v České republice: Pozvání k míru a oslava svobody

V termínu 16.–17. listopadu 2024 se Ostrava stane dějištěm první medjugorské konference v České republice. Tato historická událost přivítá mnoho významných hostů a nabídne jedinečný program zaměřený na medjugorskou spiritualitu, mír a spolupráci mezi věřícími a medjugorskými poutníky z celého Česka.

Mezi hlavní řečníky konference patří Fra Danko Perutina, OFM, předseda správní rady Informačního centra MIR Medjugorje (ICMM) a bývalý farní vikář farnosti Medjugorje. Kromě něj se konference zúčastní i zástupci medjugorských informačních center z různých koutů světa, včetně USA, Španělska, Německa a Medjugorje samotné. Celý program bude z chorvatštiny do češtiny tlumočen Kateřinou Čurković, českou delegátkou ICMM v Medjugorji.

PROGRAM KONFERENCE – ČTYŘI ČÁSTI PLNÉ INSPIRACE

1. SOBOTNÍ PŘEDPROGRAM 6.00 – 10.30: Pochod míru

Konference začne brzy ráno symbolickým Pochodem Míru, který vyjde z kaple Nanebevzetí Panny Marie v Ostravě Výškovicích6.00. Po krátké modlitbě a požehnání na cestu se účastníci vydají na 13 km dlouhou pěší pouť směr Konferenční centrum ostravsko – opavského biskupství. Tento pochod je jedinečný tím, že uzavírá pěší pouť paní Evy Veselé, která od července do září 2024 prošla trasu z Koclířova, sídla Českomoravské Fatimy, přes západní Čechy, až do Ostravy, do sídla Informačního centra MIR Medjugorje. Její pouť byla inspirována slovy Panny Marie, že v Medjugorji dokončí to, co začala ve Fatimě.

Pochod není povinný a je otevřený pro každého, kdo poznal krásy pěšího putování a chce sdílet atmosféru jednoty a modlitby.

2. SOBOTA 10.30 – 16.00: Program pro přihlášené zájemce o spolupráci

V Konferenčním centru ostravsko – opavského biskupství proběhne část programu určená pro organizátory poutí, vedoucí modlitebních skupin, kněze, řeholníky, řeholnice a všechny, kdo mají zájem o spolupráci a chtějí se podílet na činnosti Informačního centra MIR Medjugorje v České republice. Tato část programu je vzhledem k omezené kapacitě centra dostupná pouze po předchozím přihlášení. Formulář pro přihlášení naleznete na našich stránkách www.medjugorje.cz v sekci Registrace.

Účastníci zde budou diskutovat o možnostech propagace medjugorského poutního místa, jeho spirituality a způsobech, jak tuto spiritualitu přenést do českého prostředí. Setkání je výjimečnou příležitostí pro výměnu zkušeností s ostatními medjugorskými informčními centry ve světě a posílení spolupráce mezi jednotlivými poutními organizacemi.

3. SOBOTA 17.00 – 20.30: Večerní modlitební program

Pro všechny věřící je ve večerních hodinách připraven volně přístupný program v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. V sobotu od 17.00 začne modlitba růžence, po ní v 18.00 následuje mše svatá, které bude předsedat Mons. Mgr. Martin David, biskup ostravsko-opavský. Během této mše svaté bude požehnána socha Panny Marie, určená pro českou pobočku Informačního centra MIR Medjugorje. Po mši svaté následuje světelné procesí se svíčkami a sochou Panny Marie, které povede přes Masarykovo náměstí do kostela sv. Václava, kde sobotní část programu uzavře společná adorace.

4. NEDĚLE 8.30 – 16.00: Program pro veřejnost

V neděli ráno bude pokračovat program pro všechny věřící v katedrále Božského Spasitele společnou modlitbou růžence od 8.30, po níž bude od 9.30 následovat mše svatá, které bude předsedat biskupský vikář pro pastoraci P. Thlic. Dr. Daniel Vícha. Závěrečná část konference bude probíhat v kostele sv. Václava, kde se můžete těšit na katechezi Fra Danka Perutiny, OFM, svědectví P. Radka Maláče, faráře ze Zábřehu na Moravě a vystoupení klarinetisty Ondřeje Dvořáka, člena mezinárodního sboru, který každoročně doprovází festival mládeže v Medjugorji.

Na závěr programu bude oficiálně představena česká pobočka Informačního centra MIR Medjugorje, její činnost a členové.

PROSBA O FINANČNÍ POMOC

S pořádáním této akce je spojeno velké množství práce a finančních prostředků, které je pro její hladký průběh potřeba vynaložit. Chceme vás proto poprosit o finanční podporu a pomoc, kdy své dary můžete posílat na účet Informačního centra MIR Medjugorje 2302715772/2010 (Fio banka), do poznámky uveďte: Dar na činnost ICMM.

Nebo můžete přispět prostřednictvím QR kódu:

UBYTOVÁNÍ

Velice se omlouváme, ale nejsme schopni zajistit ubytování pro účastníky konference. Doporučujeme proto využít možnosti ubytování v okolí a uvádíme seznam několika hotelů v blízkosti konferenčních prostor:

    Hotel Mercure Ostrava Center
Českobratrská 18, Ostrava
Cena od 2 000 Kč za noc, 4 hvězdy, vzdálenost 10 minut chůze od konferenčního centra

   Hotel Maria
Přívozská 23, Ostrava
Cena od 1 200 Kč za noc, 3 hvězdy, vzdálenost 5 minut chůze

   Hotel City.City
Macharova 16, Ostrava
Cena od 1 500 Kč za noc, menší butikový hotel, vzdálenost 20 minut chůze

    Hotel Imperial
Tyršova 6, Ostrava
Cena od 1 800 Kč za noc, 4 hvězdy, vzdálenost 15 minut chůze

VÝZNAMNÉ VÝROČÍ

Datum této konference nebylo vybráno náhodně. V neděli 17. listopadu si totiž připomeneme 35 let od pádu komunismu v Československu, což je důležitý okamžik naší novodobé historie. V tento den k nám přichází Panna Maria, aby nám připomněla, že opravdovou svobodu nalezneme pouze v jejím Synu.

Připojte se k oslavám tohoto historického okamžiku a pomozte šířit medjugorské poselství lásky, míru a pokoje v České republice. Všichni jste srdečně zváni. Těšíme se na Vás v Ostravě!

 

za ICMM, tým pořadatelů