Fra Ljubo Kurtović, OFM: Ježíš je cesta, pravda a život

V červnovém poselství nás Panna Maria varovala, že rodina čelí útokům a mír je v ohrožení. S mateřským srdcem nás zve, abychom se modlili, aby Pán se svou milostí zvítězil nad každým zlem. V tomto poselství se Mariin pohled zastavuje u všech, kdo se snaží a vytrvale následují její poselství a uskutečňují je v životě. V Mariiných slovech cítíme spokojenost a radost, ale také pozvání k duchovnímu zápasu za pokoj v nás a kolem nás.

Účelem Mariiných pozvání a poselství je přivést nás k Ježíši. Je celá zaměřena na Ježíše a naplněna Ježíšem, proto Ho znala nejlépe. Ví, že není nikdo jiný, kdo by nás mohl zachránit. Sv. Petr to potvrzuje před staršími, znalci Zákona a farizeji: “V nikom jiném není spása – na světě není lidem dáno jiné jméno, v němž bychom mohli být spaseni” (Skutky 4, 12).

“Já vás vedu k Němu, který je cesta, pravda a život”, říká nám Panna Maria. Ježíš o sobě říká: “Já jsem ta cesta, pravda a život. Nikdo nepřijde k Otci než skrze mne” (Jan 14, 6). Když Ježíš pronese tato slova, apoštol Tomáš ho přeruší svou upřímností: “Pane, nevíme, kam jdeš. Jak můžeme znát cestu?” (Jan 14, 5). Tomáš chce, aby bylo jasno. Žádá o mapu a přesný popis své cesty. Svatí lidé se nebojí být netaktní, rozhodnou se žádat, i když se to zdá nepřiměřené. Při zvěstování Maria hned nepřikývla na andělovo poselství. Je to silná žena, která se nebojí poznamenat: “Jak se to stane, vždyť toho muže neznám?”

Na jasné otázky existují jasné odpovědi. Svou otázkou vyvolal Tomáš v Ježíšovi odpověď, která je silnou a hlubokou pravdou, která rezonuje po celou věčnost: “Já jsem cesta, pravda a život”.

Ježíš neřekl: “Já jsem jedna z cest, jedna z pravd, jedna z cest života.” Řekl, že je JEDINÝ. Není jedním z duchovních velikánů, kteří hlásají tajemství Boha, ale je Bohem samotným. On sám je Cesta, Pravda a Život, ten, kterého jiná náboženství hledají a částečně hlásají.

Berme Mariina slova vážně, abychom se mohli setkat s Ježíšem, jehož Slovo zachraňuje, osvobozuje, uzdravuje a vede k plnosti věčného života již nyní.

MODLITBA:

Panno Maria, jsi plná milosti a naplněná Ježíšem. Raduješ se z každého srdce, které se ti otevírá a bere vážně tvá slova a pozvání. Děkujeme ti za tvou mateřskou trpělivost. Spolu s tebou děkujeme Pánu za všechny, kteří skrze modlitbu rostou ve víře a naději. Přimlouvej se s námi a za nás, abychom vytrvali na cestě modlitby, protože pouze skrze tuto cestu může Boží pokoj vstoupit do našeho srdce a prostřednictvím nás, do našich rodin a do celého světa. Amen.

 

zdroj: www.svetlomariino.sk