Fra Marinko Šakota, OFM: Modlitba za pokoj

POSELSTVÍ PANNY MARIE 25. SRPNA 2024

„Milé děti, dnes je s vámi moje modlitba za pokoj. Dobro a zlo bojují a přejí si převládnout ve světě a v srdcích lidí. Vy buďte lidmi naděje a modlitby a velké důvěry v Boha Stvořitele, pro kterého je vše možné. Děti moje, ať pokoj převládá ve vás i okolo vás. Žehnám vás svým mateřským požehnáním, abyste byly, děti moje, radostí pro všechny ty, s kterými se setkáváte. Děkuji vám, že jste odpověděly na mé pozvání.“

“DNES JE S VÁMI MOJE MODLITBA ZA POKOJ”

Někdo si řekne: Je třeba něco dělat pro mír a nejen se modlit.

To je pravda, že je potřeba něco dělat. Ale i Panna Maria se modlí. A přeje si, abychom se s Ní modlili za mír.

Proč je to tak důležité modlit se za mír?

Protože když se modlíme k Bohu za pokoj, nespoléháme jen na své vlastní síly, ale na Boha. Jsme si vědomi, že naše vlastní síly a naše snaha nestačí. Bůh si přeje, abychom se modlili, protože tak spoléháme na Něho a spojujeme se s Ním. Jestliže se nemodlíme, zůstáváme sami se svými slabými silami. Jistěže je potřeba usilovat o pokoj mezi sebou navzájem, ale jen s Bohem ho můžeme opravdově dosáhnout. Konec války vede k míru, ale pravý mír je něco mnohem víc. Válka může skončit a je důležité dělat vše pro to, aby skončila. Například, nyní na Ukrajině, nebo na Blízkém východě. Ale i když skončí, může válka pokračovat v srdcích lidí dál. Kromě toho, v modlitbě začíná láska, jejímž protikladem je lhostejnost. Možná, že jsme se na začátku války zajímali o lidi, kteří trpí na Ukrajině či na Blízkém východě, o oběti válek, ale pak jsme si rychle zvykli, stali jsme se lhostejnými a už nás postupně přestalo zajímat, co se tam děje. A tolik lidí tam trpí.

Jestliže se modlíme za mír v těchto krajinách, rodí se v nás láska. Přejeme těmto lidem dobro, aby zavládl mír. Jestliže je láska v nás silná, pohne nás k tomu, abychom činili ještě více pro dosažení míru v těchto krajinách. A možnosti jistě existují….

“DOBRO A ZLO BOJUJÍ A PŘEJÍ SI PŘEVLÁDNOUT VE SVĚTĚ A V SRDCÍCH LIDÍ”

Existuje dobro i zlo. Obojí existuje ve světě i v srdcích lidí. A dobro i zlo bojují. Boží vůle je, aby v tomto boji převládalo dobro a přání Zlého je, aby vítězilo zlo.

Nám křesťanům a vůbec věřícím, je vyčítáno, že jsme zapříčinili války a konflikty mezi lidmi a národy. To je pravda. Ale jejich špatným konečným úsudkem je, že za to může víra. Není tím vinna víra, ale to, že jsme my křesťané nebyli schopni, aby dobro převládalo nad zlem. Není tím vinný Ježíš, ale nedostatek přítomnosti Ježíše v nás. Ježíš říká: „Zůstaňte ve mně a já ve vás.“

Když se křesťané v první i druhé světové válce zabíjeli navzájem a zabíjeli Židy, kde byl Ježíš? Křesťané byli na míle daleko od Ježíše. To je důvod. Proto je důležité, co Panna Maria říká v poselství o boji a používá slovo převládnout. Ani my křesťané nejsme ušetřeni tohoto boje mezi dobrem a zlem. I v nás existuje dobro i zlo. I v nás se může objevit závist. I my můžeme být uraženi. I my se můžeme hněvat na druhé. I my někdy někoho nesnášíme, nechceme se s ním potkat, nebo ho dokonce nenávidíme. I nám je zatěžko odpustit. To všechno je možné.

Jak se můžeme lišit od lidí, kteří nevěří?

Snad tím, že se v nás nikdy neobjeví závist či nenávist, nebo, že se nám nikdy nemůže stát, že bychom druhé nesnášeli? Ne, to je nemožné. I když jsme věřící, zůstáváme lidmi, Ale můžeme se od nevěřících lišit tím, že v nás převládne dobro nad zlem, jestliže zvítězí láska nad nenávistí, jestliže převládne přijetí druhých nad nepřátelstvím a odmítáním.

Proto se modlíme, protože víme, že sami nic nezmůžeme. Jen s Bohem je možné zvítězit v boji nad sebou samými. Proto je důležité modlit se za lásku, protože když v nás převládne láska, tehdy převládne dobro.

“VY BUĎTE LIDMI NADĚJE A MODLITBY A VELKÉ DŮVĚRY V BOHA STVOŘITELE, PRO KTERÉHO JE VŠE MOŽNÉ”

Tyto slova Panna Maria hovoří ze své zkušenosti. Neboť anděl Gabriel jí neřekl: „Maria, budeš matka Boží a budeš zbavena všech pokušení, starostí a křížů.“ Ale řekl jí: „Maria, Pán s Tebou! Neboj se!“ (Lk 1, 28-30) Maria souhlasila a řekla: „Ať se mi stane.“ A pak byl její život všechno ostatní jen ne lehký. Co více, byl plný pokušení a křížů. Ale celý svůj život Maria nešla sama, nýbrž s Hospodinem, s modlitbou, s nadějí a s velkou důvěrou v Boha Stvořitele. A zakusila, co znamená to, co ji už řekl anděl, že pro Bohu je vše možné.

To také přeje Maria i nám. Neslibuje život bez problémů. Nezve nás, abychom se izolovali od světa, ale přeje si, abychom v tomto světě byli lidmi naděje, modlitby a velké důvěry v Boha. Nic lepšího nám Maria nemůže přát, než to, abychom byli schopni a připraveni pro těžké zkoušky na životní cestě. A připraveni jsme tehdy, když jsme vybaveni nadějí, modlitbou a silnou vírou v Boha. Tehdy se ničeho nemusíme bát. Tehdy zakusíme, že je opravdu pro Bohu vše možné.

“DĚTI MOJE, AŤ POKOJ PŘEVLÁDÁ VE VÁS I OKOLO VÁS”

Znovu Panna Maria používá slovo převládat. Je to velmi důležité, protože nám tím chce říci, že ani my křesťané nejsme ušetřeni nepokojů a křížů. Jdeme za Ježíšem, ale jsme lidé slabí, padáme, děláme chyby, jsme příčinou nepokoje mezi lidmi a trpíme k vůli nepokoji, který zapříčinili druzí. Ale je důležité, aby pokoj převládl v nás a kolem nás, aby zvítězil nad nepokojem, nad zlem. Je nemožné, aby se nepokoj neobjevil v nás či v našich rodinách, ale nesmíme dopustit, aby nepokoj zvítězil. Musíme dělat všechno proto, aby převládla láska, aby zvítězila nad zlem.

Nikdy nezapomeňme, že tím prvním krokem do cíle, je vždy modlitba. A to modlitba za pokoj v nás, v našich srdcích. Ne v druhých, ale v nás, ve mně. Naše modlitba nesmí být tato: „Pane, dej mu lásku, aby mě miloval.“ Nýbrž „Dej mi Pane lásku k tomu, který mě nesnáší, nebo kterého nesnáším já.“ Jestliže se změní moje srdce, jestliže láska a pokoj převládnou v mém srdci, všechno se změní. Tehdy lidé, problémy i kříže vypadají jinak. Tehdy se nepřátelé přetvoří v přátelé. I to je možné. Někdy se to nám lidem zdá nemožné, ale pro Boha je vše možné.

“ŽEHNÁM VÁS SVÝM MATEŘSKÝM POŽEHNÁNÍM, ABYSTE BYLY, DĚTI MOJE, RADOSTÍ PRO VŠECHNY TY, S KTERÝMI SE SETKÁVÁTE”

Panna Maria nám žehná. Dělá to, protože je matka a matka chce dobro pro své děti. Každá matka by měla každý den žehnat svému dítěti, udělat kříž na jeho čele a říct: „Mé drahé dítě, ať Ti drahý Bůh žehná.“

Panna Maria nám žehná ještě z jiného důvodu. A to proto, abychom byli radostí pro všechny ty, s kterými se každý den potkáváme. Tady chápeme, co je smyslem jejího mateřského požehnání: Aby nás požehnáním uschopnila k tomu, co si od nás přeje.

Proč si Panna Maria přeje, abychom byli radostí pro druhé?

Kdo bude radostí pro druhé, jestliže ne my křesťané? Kdo bude radostí těm, kteří mají starost o přežití a o nedostatek materiálních věcí, když ne my křesťané? Kdo bude radostí těm, kteří nevěří? Těm, kterým zemřeli blízcí? Nebo těm, kteří trpí nedostatkem radosti k vůli konfliktu s druhými? Nebo těm, kteří těžce zhřešili? Nebo těm, kteří jsou v životě nespokojeni a nešťastní? Nebo těm, kteří promrhali šanci a neodpověděli na pozvání?

Ježíš nám svým narozením a láskou k nám lidem přinesl radost. I Maria nám svým zjevením a mateřskou láskou přinesla radost. Pozváním, abychom byli radostí všem, které potkáváme, si Maria přeje, abychom pokračovali a dělali to, co dělá Ona i Ježíš nám. Tedy, Ježíš a Maria si přejí být radostí lidem, s kterými se setkáváme. A To si přejí dělat skrze nás.

 

Fra Marinko Šakota, OFM